Restauracja Na Talerzach

Niedawno miałem okazję zmierzyć się z ciekawym i dość dużym projektem. Dla nowo otwartej w warszawskim Wilanowie restauracji Na Talerzach wykonałem płytki ozdabiające bar, doniczki oraz różnego rodzaju naczynia. Koncepcję dostarczyła architektka Kamila Miryn z A+D Retail Store Design. Do mnie należało wykonanie. Udało się! Około 700 kolorowych płytek pokryło centralny element restauracji – bar, za którym możemy podejrzeć pracę kucharzy. W przypadku tego projektu różnorodność poszczególnych płytek (nawet w ramach tego samego koloru) stała się jego esencją, smaczkiem, który doceni każdy, kto uważnie przyjrzy się szczegółom. Wykonanie ponad 700 płytek kosztowało dużo pracy, ale efekt przerósł moje oczekiwania. W innej części restauracji znajduje się ściana z roślinami mieszkającymi w doniczkach wytoczonych przeze mnie na kole garncarskim. Podobne doniczki, ale mniejsze, zostały wykorzystane jako naczynia do podawania sztućców, a także frytek.

Ważnym elementem menu restauracji są tapasy – niewielkie przekąski. Podaje się je w prostokątnych naczynkach, które również wyszły z mojego pieca. Zupy i makarony kucharze serwują w głębokich, kolorowych naczyniach, których tradycyjny kształt został zmodyfikowany ukośnym ścięciem.

Wszystkie elementy wystroju i naczynia współgrają ze sobą. Łączy je przede wszystkim duża ilość intensywnych kolorów, obecnych również w innych elementach wnętrza. Dzięki nim w restauracji panuje przyjemny, radosny klimat. Całości dopełnia oczywiście to co najważniejsze – znakomite jedzenie.

2 myśli nt. „Restauracja Na Talerzach

  1. Pingback: organiczni.baranowscy.eu » Z wizytą w pracowni Ciepło Właściwe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *