Krzysztof Bocian
Jestem ceramikiem, formierzem i od czasu do czasu rzeźbiarzem. Moja praca polega na nieustanym kombinowaniu, poszukiwaniu nowych materiałów, konstruowaniu urządzeń i narzędzi. W swojej pracy modelarskiej wykorzystuję technologię druku 3D, lasery, bajery i pokaźną kolekcję urządzeń pomiarowych. Jestem dokładny i leniwy, więc staram się swoją pracę wykonywać raz, a dobrze. Jako ceramik i artysta realizuję prace użytkowe i rzeźby, a ich wspólnym mianownikiem jest najczęściej prostota formy i surowość powierzchni. Wykorzystuję różne techniki tworzenia ceramiki: koło garncarskie, odlewanie w formach, budowanie ręczne lub techniki kombinowane. Lubię swoją pracę.
Należę do Stowarzyszenia Artystów Ceramików KERAMOS.
Więcej możesz posłuchać w podcaście zrealizowanym przez Heliotrop.

Rzeźba "Ferment"

Rzeźba "Zwidy"

Rzeźba "Jutro"

Płaskorzeźba / obraz ceramiczny "Przejście"

Płaskorzeźba Rio de Janeiro

Naczynia Stratus

umywalka

kubek na szczoteczki dla MDM

Pojemniczki na świece

Talerze głębokie ścięte

Miseczki ścięte

Kubek Kangur dla MDM

Kubek Pustynia

Zawieszka "mama" dla MDM

Mydelniczka dla MDM

Wnętrze restauracji "Na Talerzach"

Naczynia dla restauracji "Na Talerzach"

Misy szamotowe

Kubki Horyzont

Patera ażurowa

Miski RAKU

Śnieżynki dla MDM

Logo naścienne dla Południka Zero

"Bezsilność"
-
Rzeźba "Zwidy"
Rzeźba "Zwidy", 60x40x55 cm -
Rzeźba "Jutro"
Rzeźba "Jutro", 20x40x75 cm 20x40x75 cm O procesie tworzenia tej rzeźby można przeczytać na moim blogu: https://cieplowlasciwe.pl/pl/rzezba-jutro/ -
Płaskorzeźba / obraz ceramiczny "Przejście"
Płaskorzeźba / obraz ceramiczny "Przejście" 52x52 cm -
Płaskorzeźba Rio de Janeiro
Płaskorzeźba przedstawiająca fragment Rio de Janeiro. glina szamotowa i drewno 30x39 cm -
Talerze głębokie ścięte
Ścięte talerze głębokie są idealne do podawania makaronów, zup, dużych sałatek, czy innych większych dań. Od wewnątrz szkliwione błyszczącym białym szkliwem, a z zewnątrz matowym brązem lub bielą. Każda miseczka jest inna. Miseczki wykonane są w całości ręcznie z porcelitu, wypalane w temperaturze ponad 1200°C. Dobry spiek masy zapewnia im trwałość i nienasiąkliwość. Dzięki temu można ja zmywać w zmywarce i używać w mikrofalówce. Szkliwo użyte do ich produkcji nadaje się do kontaktu z żywnością. Odbita na dnie sygnaturka jest gwarancją wysokiej jakości tego naczynia. -
Miseczki ścięte
Ścięte miseczki świetnie nadają się do podawania zup, sałatek, przystawek, lodów czy orzechów. Od wewnątrz szkliwione błyszczącym białym szkliwem, a z zewnątrz matowym brązem lub bielą. Każda miseczka jest inna. Miseczki wykonane są w całości ręcznie z porcelitu, wypalane w temperaturze ponad 1200°C. Dobry spiek masy zapewnia im trwałość i nienasiąkliwość. Dzięki temu można ja zmywać w zmywarce i używać w mikrofalówce. Szkliwo użyte do ich produkcji nadaje się do kontaktu z żywnością. Odbita na dnie sygnaturka jest gwarancją wysokiej jakości tego naczynia. -
Kubek Kangur dla MDM
Nie jest to kubek do kawy z kieszonką na ciastko. Nie został też wymyślony jako pojemnik na przybory do pisania (chociaż mógłby). To jest kubek na pastę i szczoteczkę elektryczną, z kieszonką na końcówki do tejże szczoteczki. Te końcówki zawsze walają się po umywalce i nie ma ich jak higienicznie przechowywać. A tu proszę - specjalna kieszonka, i to z odpływem do środka kubka! Dzięki dobremu spiekowi masy ceramicznej, kubek jest trwały i niepleśniejący. Od spodu odbijamy loga CW i MDM. Produkowane wyłącznie dla Ministerstwa Dobrego Mydła.
Wymiary: 7x9x11 cm -
Mydelniczka dla MDM
Kamionkowe mydelniczki wykonane dla Ministerstwa Dobrego Mydła. Wykonywane ręcznie, każda sztuka ma odciśnięty indywidualny numer oraz loga CW i MDM. Dobry spiek zapewnia, że mydelniczka nie pleśnieje i jest trwała. Produkowane wyłącznie dla Ministerstwa Dobrego Mydła.
Wymiary: 11x9x1 cm -
Wnętrze restauracji "Na Talerzach"
Dla otwartej w warszawskim Wilanowie restauracji Na Talerzach wykonałem płytki ozdabiające bar i doniczki naścienne. Koncepcję dostarczyła architektka Kamila Miryn z A+D Retail Store Design. Do mnie należało wykonanie. Około 700 kolorowych płytek pokryło centralny element restauracji – bar, za którym możemy podejrzeć pracę kucharzy. W przypadku tego projektu różnorodność poszczególnych płytek (nawet w ramach tego samego koloru) stała się jego esencją, smaczkiem, który doceni każdy, kto uważnie przyjrzy się szczegółom. Wykonanie ponad 700 płytek kosztowało dużo pracy, ale efekt przerósł moje oczekiwania. W innej części restauracji znajduje się ściana z roślinami mieszkającymi w doniczkach wytoczonych przeze mnie na kole garncarskim. -
Naczynia dla restauracji "Na Talerzach"
Ważnym elementem menu restauracji są tapasy – niewielkie przekąski. Podaje się je w prostokątnych naczynkach. Zupy i makarony kucharze serwują w głębokich, kolorowych naczyniach, których tradycyjny kształt został zmodyfikowany ukośnym ścięciem. Doniczki, podobne do tych naściennych, ale mniejsze, zostały wykorzystane jako naczynia do podawania sztućców, a także frytek. -
Misy szamotowe
-
Logo naścienne dla Południka Zero
Wymiary: 100x150 cm -
"Bezsilność"
Rzeźba przedstawiona pierwszy raz na XI Międzynarodowym Biennale Ceramiki Stowarzyszenia KERAMOS. Do stworzenia pracy użyłem gliny, żywności oraz żywego ognia z pieca RAKU. Starałem się zamknąć w niej beznadziejną i potwornie przygnębiającą emocję – bezsilność.